Inhoud

Voor- en nadelen van Webflow

28/2/2024
Deel deze blog

Webflow, het programma dat de harten van veel webdesigners heeft gestolen. Waar eerst Wordpress, Drupal en Joomla in de spotlight stonden, staat nu Webflow met haar vele voordelen en gemak. We gaan in deze blog stuk voor stuk de voordelen en nadelen langs, om een duidelijk beeld te schetsen van het programma.

Wat is Webflow?

Webflow is een Content Management Systeem (CMS) die de gebruiker de vrijheid geeft om een website vorm te geven en te beheren. Het fijne aan een CMS als Webflow, is dat iedereen (ook zonder ervaring!) er mee aan de slag kan om een geweldig eindresultaat te behalen. Het biedt namelijk een gemakkelijke workflow, waarbij de gebruiker gebruik kan maken van thema’s. Deze thema’s kan je vervolgens precies aankleden zoals je dat zelf voor je ziet, waarbij niks te gek is. Wil je dat de teksten blauw zijn en de illustraties geel? Geen probleem, Webflow biedt die mogelijkheid. Ook afbeeldingen en de lay-out kan je helemaal zelf instellen, met een paar clicks. Daarnaast maakt Webflow gebruik van de nieuwste code en technische infrastructuur, namelijk de Amazon Web Services. Deze infrastructuur maakt het mogelijk om extreem veel bezoekers tegelijkertijd welkom te heten, zonder dat de snelheid van de website hier onder lijdt. 

Voordelen

1. Super modern systeem en een snelle laadtijd

Zoals besproken, werkt Webflow via een super modern systeem, de Amazon Web Services. Hierdoor is de laadtijd van de website snel, wat voor zowel het bedrijf als de bezoeker het proces een stuk prettiger maakt. Niemand heeft tegenwoordig nog het geduld om lang te wachten op een website, alles moet zo snel en vloeiend mogelijk verlopen. Webflow kan dit realiseren, zonder enig probleem. Een win-win voor zowel het bedrijf als de klant dus!

2. Schaalbaar

Webflow is enorm schaalbaar, wat er voor zorgt dat het systeem binnen de kortste tijd uitgebreid kan worden. Bij een toenemende hoeveelheid aan gebruikers, kan je als bedrijf met gemak het systeem uitbreiden, zodat je zeker weet dat de snelheid van de website goed zit en de verwerkings- en opslagcapaciteit voldoet aan de eisen van de hoeveelheid gebruikers. Juist omdat het zo gemakkelijk is, kan je als gebruiker zonder een hoop ervaring in de IT wereld je website opschalen. Ook hier speelt de klantervaring een grote rol, een snelle en goed werkende website is stap één in dit proces. 

3. Ideaal voor developers & designers

Webflow is ideaal voor developers en designer omdat er voor developers een logische structuur is in de tooling. Maar door het gemak van de tool kunnen designers ook zelf nieuwe content blokken creëren en plaatsen op de website.

Nadelen

1. Het is en blijft een platform

Omdat je met Webflow werkt met een platform, die vrijheid biedt, zit je toch vast aan het platform. Specifieke functionaliteiten zullen niet mogelijk zijn, omdat het niet mogelijk is om de code van het CMS systeem aan te passen. Bijvoorbeeld bepaalde koppelingen die Webflow niet kan bieden, is het gebruik maken van een iDeal koppeling op je website. Anno 2021 is dit, naar onze mening, niet heel handig.

2. Investering per website

Webflow is in het begin een gratis programma, wat natuurlijk ideaal is als je ermee wilt gaan designen. Als de website live gaat moet er betaald worden voor het platform. Zodra je een bureau bent dat meerdere websites wil bouwen en onderhouden, heb je een betaald account nodig, net als dat wij dat hebben. Je betaald dus een licentie voor je account, maar natuurlijk ook voor elke website die live staat. 


Conclusie

Webflow is en blijft een geweldig programma om snel, efficiënt en gemakkelijk websites te bouwen die echt bij een merk passen. Door de vele opties die het platform biedt, weet je zeker dat je een ontwerp in elkaar kan zetten dat perfect past bij je doelstelling. Een Webflow Website laten maken voor veel partijen de beste oplossing. Hoewel het platform een aantal nadelen heeft, zijn de voordelen gelukkig in het voordeel, waardoor Webflow zeker een programma is dat nog jaren blijft domineren. Ideaal voor een echte marketing machine!

Verder lezen.