Merkbeleving

Online toegankelijkheid: Waar moet je op letten?

6/3/2023
Deel deze blog

Toegankelijkheid is een thema waar de afgelopen jaren steeds meer aandacht aan besteed wordt. Dagelijkse activiteiten zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht een verstandelijke of fysieke beperking. Ondanks dat toegankelijkheid in de online wereld een steeds belangrijker onderwerp wordt, zijn er nog heel veel websites niet door iedereen goed te gebruiken, omdat ze bijvoorbeeld te weinig contrast hebben.

WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) is een set van webrichtlijnen die is ontwikkeld om websites en webapplicaties toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Door te voldoen aan de richtlijnen van WCAG kunnen websites en webapplicaties een breder publiek bereiken en kunnen mensen met een beperking dezelfde informatie en diensten gebruiken als ieder ander.

WCAG bevat een aantal belangrijke doelen, zoals het verbeteren van de leesbaarheid van tekst, het toevoegen van alternatieve tekst voor afbeeldingen en het gebruik van duidelijke taal en layout. Daarnaast richt WCAG zich ook op het verbeteren van de navigatie op websites en het gebruik van geschikte kleuren en contrasten om tekst beter leesbaar te maken voor mensen met een visuele beperking.

Het grote nadeel van WCAG is helaas juist de toegankelijkheid. Het is een gigantische lijst die niet makkelijk te lezen is. Best ironisch: webrichtlijnen over digitale toegankelijkheid die niet toegankelijk zijn. Onze accessibility expert Rosita heeft daarom de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet:

  • Neem accessibility mee vanaf het begin in het design en ontwerp van de huisstijl. Hierdoor voorkom je een slechte webervaring van bezoekers en bespaar je achteraf tijd wanneer je wel je website toegankelijker wilt maken.
  • Gebruik een contrastchecker. Hierdoor zorg je dat teksten goed leesbaar zijn. WCAG heeft een handige (en gratis) Chrome extensie om je contrast te controleren volgens de voorgeschreven richtlijnen.
  • Kies voor een duidelijk leesbare font. Onduidelijke fonts zorgen ervoor dat jouw webbezoekers moeite hebben met het lezen van de teksten. 
  • Vermijd Javascript overlays en plugins die claimen dat ze jouw website automatisch laten voldoen aan de webrichtlijnen.
  • Test je website met een screenreader, toetsenbord en/of laat het door iemand anders testen die gebruik maakt zulke hulpmiddelen.
  • Content heeft ondersteuning nodig: bijvoorbeeld ondertiteling bij video's en een transcript bij podcasts.
  • Makkelijk taalgebruik, visuele uitingen zijn handig voor mensen die laaggeletterd zijn.

Verder lezen.